Alla

Alla människor är olika, men de finns vissa saker vi har gemensamt. Det är något jag verkligen tänkt på sen förra veckan när vi hade en föreläsning om avvikande beteende, sedan genus och etnicitet. Hur olika vi än är cirkulerar allas våra liv runt att åstadkomma saker, få bekräftelse på att vi finns och är accepterade och sedda. Man vill nog ofta inte se ur det perspektivet, iaf jag tycker att livet känns väldigt patetiskt. Men det är så, inte alltid, men mycket av det man gör i livet vill man ha respons på av folk runt omkring, man vill ha reaktioner. Om man inte blir sedd känner man sig värdelös, om någon inte lyssnar när man pratar känner man sig utanför/oaccepterad/värdelös.

Något jag alltid stöter på i både utbildningen och privatlivet är fördomar. ALLA bär på fördomar, generaliserar och drar förhastade slutsatser om andra människor och situationer. ALLA. De som säger att de inte gör det begår självbedrägeri eller har grymt dålig självinsikt. Jag tycker det är så pinsamt att läsa bloggar, eller vad som, där personerna fått veta eller har en uppfattning om att folk tänker och tycker saker som inte stämmer och sen får ett spel om hur dåligt och fel det är och att "de borde skaffa sig ett liv", "inte sätta in folk i fack/kategorier" är väl meningar som alltid passar så bra in där. Men kom igen, den personen som i den stunden är svinförbannad gör samma sak. Den personen som dragit en för snabb slutsats och dömt vad någon gjort blir genast satt i det facket med "dem" som snackar skit, inte vet vad de snackar om, är falska osv. Så den som precis blivit utsatt gör samma sak. Alla sitter i det facket. Alla pratar om människor. Varje dag får man höra om något som någon gjort eller blivit utsatt för, någon situation som hänt och innan man hinner stoppa sig själv får man en bild och en tanke om personen. Jag tror inte det finns någon som är annorlunda på det sättet. Vi är människor, det är mänskligt.

Sånt här skulle jag kunna diskutera i hundra år. Konflikter och snack som uppstått på grund av sånt här var ju vardag förr. I en liten stad, alkohol i stora mängder och kaxiga tonåringar som alla ska hävda sig. Det är intressant att se tillbaka på det nu i efterhand, varför folk reagerade som dem gjorde och betedde sig som dem gjorde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0